আজ ৪০তম বিসিএস MCQ পরীক্ষার সম্পূর্ণ সঠিক প্রশ্ন ও সমাধান দেখুন এখানে

সবার আগে আপডেট পেতে পেইজে লাইক দিন

40 BCS Preliminary Question Solution 2019. 40th BCS Preli MCQ Question Solve Check Here. BPSC BCS MCQ Question Solve for the 40th; exam takes on 3rd May 2019. Curious Candidates are searching the 40 BCS Preliminary Question Solve with every sets.
The BCS MCQ question sheet and answer of 40th BCS Preliminary Exams. Today BCS MCQ Question Solution 2019 of 40th. BPSC Cadre BCS Preliminary Question with Answers is very important for the all Candidates.

Today 40 bcs Multiple choice question (MCQ) question held on allocated center across the country. 40 BCS MCQ Test held on 03rd May 2019 from 10:00AM to 12:00PM; total 02 Hours. Bangladesh Public Service Commission’s takes Preliminary Exam for BCS Cadre.

সাধারণ জ্ঞান সমাধানঃ

১. বাংলাদেশের সবচেয়ে বেশি পাট উৎপন্ন হয়- ফরিদপুর

২.  বাংলাদেশে মোট আবাদযোগ্য জমির পরিমাণ-

৩.  গারো উপজাতি কোন জেলায় বাস করে-  ময়মনসিংহ

৪. ২০১৮  সালে বাংলাদেশের জিডিপি কত-১৭৫১ ডলার

৫.  আইন ও সালিশ কেন্দ্র কোন ধরনের সংস্থা- মানবাধিকার

৬.

৭. বাংলাদেশ জাতিসংঘের- -১৩৬ তম

৮.  বাংলাদেশের প্রথম জাতীয় সংসদ নির্বাচন হয়- ৭ই মার্চ ১৯৭৩

৯.  হাজার ১971 সালে মুক্তিযুদ্ধের সময় জাতিসংঘের কোন দেশ বাংলাদেশের পক্ষে ভেটো প্রদান করেছিল-  যুক্তরাষ্ট্র

১০.  বঙ্গবন্ধুর ঐতিহাসিক 7 মার্চের ভাষণ সংবিধানের কোন তফসিলে অন্তর্ভুক্ত করা হয়েছে- পঞ্চম তফসিল

40th BCS Preli. (English Solution: Set: 2):
1. ‘The Rape of the Lock’ by Alexander Pope is a / an —
Ans: c) mock-heroic poem
2. Which of the following is not an American poet?
Ans: b) W. B Yeats

3. William Shakeaeare was born in —-
Ans: c) 1564
4. Tennyson’s ‘In Memoriam’ is an elegy on the death of —–
Ans: c) Arthur Henry Hallam
5. Change the Voice: ‘Who is calling me?’
Ans: c) By whom am I being called?

6. ‘You look terrific in that dress!’
Ans: a) excellent
7. Someone who is capricious—–
Ans: d) known for sudden changes in attitude or behavior
8. Which of the following words is masculine?
Ans: b) lad
9. A man whose wife has died is called a —-
Ans: b) widower
10. Which word is similar to ‘appal’
Ans: c) dismay
11. Which word means the opposite of ‘death’?
Ans: b) abundance

12. Identify the word which remains the same in its plural
Ans: a) aircraft
13. Identify the determiner in the following sentence:
‘I have no news for you.’
Ans: c) no
14. ‘A lost opportunity never returns.’ Here ‘lost’ is a —-
Ans: d) participle
15. The saying ‘enough is enough’ is used when you want —-
Ans: b) something to stop
16. He ran with great speed.
Ans: b) Adverbial clause
17. ‘We must not be late, else we will miss the train.’
Ans: b) Complex sentence
18. Identify the word which is spelt incorrectly.
Ans: a) Consciencious
19. An extra message added at the end of a letter after it is signed is called —–
Ans: b) postscript
20. ‘Sweet Helen’ make me immortal with a kiss.’
The sentence has been taken from the play—-
Ans: c) Doctor Fautus
21. ‘What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet’ –Who said this?
Ans: a) Juliet
22. ‘Mans’s love is of man’s life a thing apart. Tis woman’s whole exixtance.’ — This is taken from the poem of —-
Ans: b) Lord Byron

23. Who translated the ‘Rubaiyat of Omar Khayyam’ into Englihs?
Ans: b) Edwarde Fitzgerald
24. ‘Ulysses’ is a novel written by —
Ans: d) James Joyce
25. The short story ‘The Diamond Necklace’ was written by —
Ans: a) Guy de Maupassant
26. ‘All the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand.’ — Who said this?
Ans: b) Lady Macbeth
27. ‘Where are the songs of Spring? Aye, where where are they?
Think not of them, thou hast thy music too.’ — Who wrote this?
Ans: c) John Keats
28. Who is the central character of ‘Wuthering Heights’ by Emily Bronte?
Ans: c) Heathcliff
29. ‘The old order changeth, yielding place to new.’ This line is extracted from Tennyson’s poem —-
Ans: d) Morte d’ Arthur
30. Who wrote the poem ‘The Good-Morrow’?
Ans: c) John Donne
31. ‘Please write to me at the above address.’
Ans: b) adjective
32. In which sentence is the word ‘past’ used as a preposition?
Ans: d) Tania was a wonderful singer, but she’s past her past.
33. The word ‘siblings’ means —
Ans: c) a brother or sister
34. As she was talking, he suddenly broke —- , saying, ‘That’s a lie!
Ans: b) in
35. You may go for a walk if you feel —– it.
Ans: like

৪০তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষার আন্তর্জাতিক বিষয়াবলীর উত্তরঃ

১. জাতিসংঘ কোন সালে মানবাধিকার সংক্রান্ত বৈশ্বিক ঘোষণার ঐতিহাসিক নথিটি গ্রহণ করে?
উঃ ১৯৪৮ সালে
২. OIC-এর কততম সম্মেলনে বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান অংশগ্রহণ করেন?
উঃ ২য় শীর্ষ সম্মেলনে
৩. পাকিস্তান নিয়ন্ত্রিত কাশ্মীরের কোন অংশে ভারতসম্প্রতি(ফেব্রুয়ারি,২০১৯) সামরিক বিমান হামলা পরিচালনা করে?
উঃ বালাকোট
৪.নিচের কোন দেশে ২০২২ সালে G-২০ বাৎসরিক সম্মেলন হবে?
উঃ ভারত
৫. দ্যা আইডিয়া অব জাস্টিস – গ্রন্থের রচয়িতা কে?
উঃ অমর্ত্য সেন
৬. শ্রীলঙ্কার কোন সমূদ্রবন্দর চীনের নিকট ৯৯ বছরের জন্য লিচ দেওয়া হয়েছে?
উঃ হাম্বানটোটা
৭. যুক্তরাষ্ট্রের Guantanamo Bay Detention Camp কোথায় অবস্থিত?
উঃ কিউবা

৮. টেকসই উন্নয়ন লক্ষ্যমাত্রা (Tge 2030 Agenda for Sustainable Development) -তে কয়টি লক্ষ্য রয়েছে?
উঃ১৭ টি
৯. ‘V 20’ গ্রুপ কিসের সাথে সম্পর্কিত?
উঃ জলবায়ু পরিবর্তন
১০.জাতিসংঘ সমুদ্র আইন কত সালে স্বাক্ষরিত হয়?
উঃ ১৯৮২ সালে
১১.বিশ্বের সর্বশেষ জলবায়ু সম্মেলন(ডিসেম্বর ২০১৮) কোথায় অনুষ্ঠিত হয়?
উঃ কাটোউইস, পোল্যান্ড
১২. Sunshine Policy- এর সাথে কোন দুটি দেশ জড়িত?
উঃ উত্তর কোরিয়া,দক্ষিণ কোরিয়া
১৩. BRICS কতৃক প্রতিষ্ঠিত ব্যাংকের নাম হচ্ছে —
উঃ New Development Bank(NDB)
১৪. চীন নিচের কোন আফ্রিকান দেশটিতে সামরিক ঘাঁটি স্থাপনের মাধ্যমে কৌশলগত সম্পর্ক স্থাপন করেছে?
উঃ জিবুতি
১৫.নিচের কোন সংস্থাটির সচিবালয় বাংলাদেশে অবস্থিত?
উঃ BIMSTEC
১৬. নীচর কোন সংস্থাটির স্থায়ী সদর দপ্তর নেই?
উঃ NAM
১৭. জাতিসংঘ বিষয়ক আলোচনা পি৫ (P5) বলতে কি বুঝায়?
উঃ নিরাপত্তা পরিষদের পাঁচটি স্থায়ী সদস্য
১৮. মিনস্ক কোন দেশের রাজধানী?
উঃ বেলারুশ
১৯. সর্বশেষ মিউনিখ নিরাপত্তা সম্মেলন কোন সালের কোন মাসে অনুষ্ঠিত হয়?
উঃ ফেব্রুয়ারি, ২০১৯ সালে
২০. কোন দেশটি ইউরোপের বাল্টিক অঞ্চলে অবস্থিত নয়?
উঃ (প্রশ্ন টি ভুল)

বাকি উত্তর দেখতে নিচের ছবিতে ক্লিক করুন

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *